Tweede Kamer beschikt nu over alle boeken van het nieuwe Wetboek van Strafvordering
Op 17 oktober is de tweede vaststellingswet voor het nieuwe Wetboek van Strafvordering ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel voegt de Boeken 7 en 8 toe aan het nieuwe wetboek. De eerste vaststellingswet, met daarin de Boeken 1 tot en met 6 van het nieuwe wetboek, is in maart 2023 al ingediend. De Tweede Kamer heeft nu een volledig beeld van de inhoud van de acht boeken waaruit het nieuwe wetboek zal bestaan.
Al eerder vernieuwd
Boek 7 gaat over de Tenuitvoerlegging en Boek 8 bevat regels over Internationale en Europese strafrechtelijke samenwerking. Het betreft de omzetting van de Boeken 5 en 6 van het huidige Wetboek van Strafvordering naar het nieuwe wetboek. Deze regelingen zijn al eerder gemoderniseerd in 2017 en 2020, namelijk met de Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen (Wet USB; Stb. 2017, 82) en de Wet herziening regeling internationale samenwerking in strafzaken (Stb. 2017, 246).
Praktijkervaringen verwerkt
Recente ervaringen uit de praktijk zijn verwerkt in de nieuwe Boeken 7 en 8. De aanpassingen zijn er verder met name op gericht om de regelingen goed te laten aansluiten op de nieuwe Boeken 1 tot en met 6 en op het omnummeren van de artikelen. De wijzigingen ten opzichte van het huidige wetboek zijn dan ook beperkt. Ronald Verbeek, projectleider nieuw Wetboek van Strafvordering bij het ministerie van Justitie en Veiligheid, is content:
'De Tweede Kamer kent nu de hele inhoud van het nieuwe Wetboek van Strafvordering, inclusief de Boeken 7 en 8, en dat is goed zo kort voor de parlementaire behandeling van de Boeken 1 tot en met 6 in januari 2025.'
Het proces
De Raad van State heeft op 21 augustus jl. een advies uitgebracht over de Boeken 7 en 8. Dit advies, met een positief dictum, is vervolgens verwerkt en daarmee was het wetsvoorstel, genaamd de tweede vaststellingswet, klaar voor aanbieding aan de Tweede Kamer.