Wetsvoorstellen voor nieuw Wetboek van Strafvordering door Tweede Kamer aangenomen
Op 1 april heeft de Tweede Kamer twee wetsvoorstellen aangenomen die samen het nieuwe Wetboek van Strafvordering gaan vormen. Het gaat om twee zogenoemde vaststellingswetten die de Boeken 1 tot en met 8 van het nieuwe wetboek bevatten.

Het nieuwe Wetboek van Strafvordering is een toegankelijk en overzichtelijk wetboek waarin staat beschreven aan welke regels opsporingsambtenaren, officieren van justitie, rechters, advocaten en andere functionarissen in het strafproces gebonden zijn. In het nieuwe wetboek wordt de positie van onder meer verdachten en slachtoffers verstevigd en verduidelijkt. Daarnaast worden bestaande bevoegdheden in dit wetboek geactualiseerd en worden nieuwe bevoegdheden geïntroduceerd. Nieuwe vormen van criminaliteit kunnen hierdoor beter worden bestreden. Ook zijn procedures versimpeld.
Amendementen
In totaal zijn er 16 amendementen aangenomen die verandering brengen in de ingediende wetsvoorstellen. Het gaat onder andere om een amendement met als doel de huidige regeling te behouden dat de verdachte in beginsel niet bij het getuigenverhoor door de rechter-commissaris aanwezig is. Ook is bij amendement verduidelijkt dat het slachtoffer een goede en volledige motivering dient te ontvangen van een sepotbeslissing. Met betrekking tot de procedure die volgt nadat een verdachte is aangehouden, is het vereiste geschrapt dat de aangehouden verdachte met het oog op de voorgeleiding naar een plaats van verhoor moet worden overgebracht. Hierdoor kan de keuze kan worden gemaakt om de wettelijk verplichte voorgeleiding ook per videoconferentie te laten plaatsvinden. Een ander amendement legt het uitgangspunt vast dat een verdachte in een extra beveiligde inrichting via videoverbinding aanwezig is in geval van horen, verhoren of ondervragen dan wel het bijwonen van een verhoor of zitting. Rondom mediation en andere vormen van herstelrecht is een amendement aangenomen dat onder andere regelt dat het slachtoffer en de verdachte in een zo vroeg mogelijk stadium worden geïnformeerd over de mogelijkheden tot herstelrechtvoorzieningen.
Naar de Eerste Kamer
De wetsvoorstellen worden nu door de Tweede Kamer doorgezonden naar de Eerste Kamer. In deze wetsvoorstellen zijn hoofdstukken gereserveerd die worden opgevuld door middel van zogenoemde aanvullingswetten. Met die aanvullingswetten worden de komende periode ook nog actuele onderwerpen doorgevoerd in het nieuwe wetboek. Ook een wetsvoorstel voor invoering van het nieuwe wetboek, dat onder andere regels voor het overgangsrecht bevat, wordt nog in procedure gebracht. De inwerkingtreding van het nieuwe wetboek is voorzien op 1 april 2029.