Korte video inzet herstelrecht

Spreker: Sonja Graansma, deelnemer herstelbemiddeling.


SONJA GRAANSMA: "Door het gesprek met hem aan te gaan en door hem echt in de ogen te kunnen kijken zie ik ook dat ik pak hier mijn eigen kracht terug.
Ik mag mijn stem gebruiken. Ik mocht toen niet mijn stem gebruiken, maar ik mag nu in gesprek met hem mijn stem gebruiken.
Een van de dingen die ik heel belangrijk vind is dat hij geen nieuwe slachtoffers meer maakt. Dat niemand kan overkomen bij hem in ieder geval wat ik heb meegemaakt."

Titel: Samen voor herstel.

Spreker: Gerben Cabboort, Adviseur, landelijk expertiseteam Seksuele Misdrijven.

GERBEN CABBOORT: "Als ik twaalf jaar geleden, toen ik begon bij de afdeling Zeden toen al het herstelrecht, zeg maar in mijn toolbox had om ook uit te kunnen delen op het
moment dat het nodig was dan had ik daar al gebruik van gemaakt. Mijn ervaring is dat dat echt voldoet aan een behoefte.
Ik heb heel vaak met slachtoffers aan tafel gezeten die tegen mij zeiden nadat wij vroegen, wat zou jij nou willen dat er gebeurt met diegene?
Wat ze dan tegen mij vertelden, van ja hij hoeft voor mij niet per se straf maar ik wil wel dat hij weet wat dat met mij heeft gedaan.
En ja, twaalf jaar geleden waren we dan echt aan het zoeken van wat kunnen we nu? Dus wat dat betreft denk ik dat het herstelrecht echt in een behoefte voorziet voor heel veel slachtoffers dat ze gewoon kunnen uitleggen wat het met hun gedaan heeft.
De algemene reactie op het moment dat we dit voorstellen is mijn ervaring in ieder geval van ‘Huh, bestaat dat ook?’ En dan kunnen wij uitleggen van ja, het is iets waar je gebruik van kan maken. Het loopt parallel aan het strafrecht, het is niet ter vervanging van."

SONJA GRAANSMA: "Ik ben slachtoffer geworden van seksueel geweld toen ik twintig jaar oud was. Ik fietste toen van mijn vriend naar huis toe, en onderweg naar huis op de fiets is er een man voor mijn fiets gesprongen en zag ik dat hij een mes in zijn handen had en heb ik
mee moeten lopen een stuk van de weg af en daar heeft hij mij verkracht. Uiteindelijk heeft hij mijn toch laten gaan en heb ik thuis toen ik thuis gekomen was meteen verteld wat er gebeurd is.
En dan kom je in een circus terecht met politie, met onderzoek en ja gewoon van het ene op het andere moment gewoon een heel ander leven in één keer dus dat, ja, dat heeft heel veel impact op mij op dat moment gehad maar later ook."

SONJA GRAANSMA: "De eerste twee maanden toen hij hadden, was ik heel erg bang. Ik durfde eigenlijk niet alleen op straat, ik was ook bang dat hij me toch naar huis gevolgd was en dat hij wist waar ik zou wonen.
Ik had nachtmerries, herbelevingen, ik had er echt heel erg veel last van. Ik heb eigenlijk sinds de verkrachting gemerkt van, ik ben mijn onbevangenheid kwijtgeraakt.
Hoe ik eerst gewoon zonder angst op straat fietste en zonder angst op straat liep dat is wel echt veranderd voor mij en dat is ook na de civiele procedure en dat hij in de gevangenis is beland dat is eigenlijk altijd gebleven.
Ik heb al die jaren een plaatje van hem gemaakt in mijn hoofd van zo ziet hij er ongeveer uit. Ook een soort beeld van een monster gemaakt van hij is een monster in mijn nachtmerries altijd geweest.
Voor mij was het moment dat ik de deur binnenliep en hem zag staan en hem een hand gaf was heel bizar omdat hij er echt wel anders uitzag dan twintig jaar geleden. En ik zag nu een man die geen gevaar voor mij vormde.
In gesprek gaan met hem heeft er voor mij voor gezorgd dat dat ik daar een rust in vond en dat ik het plaatje wat ik van hem had, dat ik dat ook kon vervangen door een veel menselijker beeld."

GERBEN CABBOORT: "Wat een ander slachtoffer mij nog wel eens terug verteld heeft, die had behalve dus het strafrechttraject ook gebruik gemaakt van dat herstelrecht.
En die vertelde ook tegen mij dat zij op dat moment dus bij die inhoudelijke behandeling bij de terechtzitting was, juist omdat ze daarvoor al die ander, bij ons dus genoemd ‘verdachte’
recht in de ogen had kunnen kijken en had kunnen vertellen wat het haar had gedaan. Zij maakten dus ook tijdens die terechtzitting geen gebruik meer van haar spreekrecht want dat was niet meer nodig, want dat had ze al gedaan via dat herstelrecht wat er was.
En ook dat doet iets dus met dat herstel van het slachtoffer. Dat vond ik echt heel mooi om te zien dat zij daar dus ook echt gewoon gebruik van heeft gemaakt en dat het haar heeft gebracht wat ze hoopte."

SONJA GRAANSMA: "De keuze is uiteindelijk aan jou of je wel of niet met die persoon in gesprek wil gaan maar het is een keuze die je mag maken. Toen je slachtoffer werd heb je geen keuze gehad.
Je werd slachtoffer en je hebt nu in het proces als getroffene van seksueel geweld wel de regie en de keuzevrijheid om te kijken van wat voor jou werkt. En die keuzevrijheid is belangrijk."

Logo: Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Beeldtekst: Bekijk een langere versie van deze film via het opleidingsaanbod van uw organisatie.