ZSM-aanpak
Veelvoorkomende criminaliteit zoals (winkel)diefstal, vernieling of zakkenrollerij zorgt voor veel overlast. Voor deze lichte misdrijven is de ZSM-aanpak ontwikkeld. Het doel van deze werkwijze is om zorgvuldig, snel en op maat te reageren op criminaliteit. En om hierbij rekening te houden met de wensen van het slachtoffer en de omstandigheden van de verdachte.
Bij de ZSM-aanpak wordt in elke zaak maatwerk geleverd via een aanpak die recht doet aan de belangen van de dader, het slachtoffer en de maatschappij. Daarbij is het ook van belang dat daders en slachtoffers snel duidelijkheid krijgen over het vervolg van de zaak.
ZSM-netwerk
In het ZSM-netwerk werken meerdere organisaties met elkaar samen, dit zijn:
- Halt;
- Openbaar Ministerie;
- Politie;
- Raad voor de Kinderbescherming;
- Slachtofferhulp Nederland;
- de 3 reclasseringsorganisaties (3RO): Leger des Heils, Jeugdbescherming en Reclassering, Reclassering Nederland en Stichting Verslavingsreclassering GGZ.
Daarnaast werken ook andere organisaties en netwerken mee, zoals de zorg- en veiligheidshuizen (ZVH-en), de Gecertificeerde Instellingen (GI’s), Veilig Thuis en de GGZ.
Gelijktijdig samenwerken aan een strafzaak
Deze organisaties werken op 10 verschillende locaties in Nederland met elkaar samen aan strafzaken. De organisaties werken niet ná elkaar, maar gelijktijdig aan een zaak. Dat doen ze 7 dagen per week, 14 uur per dag. Samen bekijken ze wat de beste oplossing is voor zowel het slachtoffer als de dader. De aanwezigheid van meerdere ketenpartners op een ZSM-locatie bevordert de onderlinge informatie-uitwisseling en samenwerking.
Snel en afgewogen besluit
Op een ZSM-locatie kan de officier van justitie snel beslissen wat er met de zaak gebeurt. Hierbij houdt de officier van justitie rekening met adviezen van de organisaties in het ZSM-netwerk. Maar ook met de wensen en schade van het slachtoffer en de omstandigheden van de verdachte. Zo kan de officier van justitie een afgewogen besluit nemen over de best passende straf of afdoening.
Landelijk bestuur VvE ZSM
De ZSM-aanpak is een structurele manier van werken geworden. Om ervoor te zorgen dat ZSM effectief en efficiënt blijft werken, is er een landelijke stuurgroep. Deze stuurgroep heet de Vereniging van Eigenaren (VvE ZSM).
10 ZSM-locaties
ZSM Amsterdam
Elandsgracht 117, 1016 TT Amsterdam
ZSM Den Haag
Burgemeester Patijnlaan 35, 2585 BG Den Haag
ZSM Limburg
Prins Bisschopsingel 53, 6212 AB Maastricht
ZSM Midden-Nederland
Kroonstraat 25, 3511 RC Utrecht
ZSM Noord-Holland
Koudenhorn 2, 2011 JC Haarlem
ZSM Noord-Nederland
Rademarkt 12, 9711 CV Groningen
ZSM Oost-Brabant
Statenlaan 41, 5223 LA ’s-Hertogenbosch
ZSM Oost-Nederland
Storminkstraat 2, 7418 GJ Deventer
ZSM Rotterdam
World Port Center, Wilhelminakade 901, 3072 AP Rotterdam
ZSM Zeeland West-Brabant
Stationslaan 14, 4815 GW Breda